Poster Hersleb.jpg

 Anne-Liis Kogan i samarbeid med G3A klasse på Herslebs vgs., du vet hvor ulike bildene av verden kan være, 2018. Bilde design - Daniel Hansen.

"du vet hvor ulike bildene av verden kan være"

Performance av Anne-Liis Kogan produsert av Tenthaus Oslo.

Herlseb vgs, Herslebs gate 20b kl 18.00

Deltagere er Diane, Abdishakur, Mashal, Jolie, Reza, Ali, Silje, Balin, Ahmed, Magnhild, Djordje, Ilham og Abdi.

Musiker - Shble Mazid Saleem
Koreograf - Guro Erika Gjerstadberget
Bildedesign - Daniel Hansen

"du vet hvor ulike bildene av verden kan være" - er et samarbeid med en klasse ungdommer fra opptaksklassen på Hersleb skole i Oslo, Tenthaus Oslo og kunstner Anne-Liis Kogan.

Verket ved Hersleb vgs fokuserer på den kulturelle bakgrunnen til hver enkelt elev i klassen. Ulike ferdigheter som den enkelte har, har blitt utgangspunktet for samarbeidet, samt de mange ulike språkene elevene behersker.

Prosjektet har bestått av ulike workshop-baserte møter. Gjennom samtaler og kunstneriske utprøvinger og undersøkelser gjennom lyd og video, har de kommet fram til ulike resultater. Elevene har fokusert på interessene sine som sang, fotball, hoppetau, tekstskriving og poesi.

Generelt arbeider Anne-Liis Kogan med problemstillinger knyttet til nasjonal identitet og tilhørighet. Hun er interessert i det personlige og subjektive, men ofte i en politisk og sosial kontekst. Hun forsker på hvordan man, som menneske oversetter sin identitet fra et geografisk sted til et annet gjennom ulike symboler av lengsel, fantasier og følelser.

Eksterne kunstnere har også blitt invitert til å delta og bidra: Koreograf Guro Erika Gjestearbeidet utviklet koreografi sammen med elevene. Oud-spiller Shble Mazid Saleem komponerer musikk til fremføringen. Han tar utgangspunkt i freskene som er permanente kunstverk på Hersleb skole.

Skolebygget har blitt en viktig del av prosjektet. Skolen ble bygget i 1922 i nyklassisistisk stil og er tegnet av arkitekt Harald Aars. Bygningen er bevaringsverdig og er på Byantikvarens gule liste. I 1927 ga generalkonsul Peter Krag "freskobrødrene" Alf Rolfsen, Per Krohg og Axel Revold i oppdrag å utsmykke Hersleb skole. Som tema valgte de tre kunstnerne ulike skolefag: Alf Rolfsen valgte Historien, Per Krogh Naturen og Axel Revold Geografien.
Disse veggmaleriene er et visuelt bakteppe av norsk historie i prosjektet. Det er også et utgangspunkt Kogan har jobbet med for å finne knutepunkter mellom freskene og elevene.


Takk til Kristine Halmrast, Daniel Hansen, Hans Jørgen Hamre, Trine Christensen, Magnhild Vanem, Eirik Slyngstad, Johanna Raita, Istvan Virag, Pernille Vogt, Kirsty Kross, Regine Stensæth Josefsen, Adnan Basic, Silje Eugenie Strande Øktner, Piret Vasli, Remy Gregory, Tenthaus Oslo og alle på Hersleb vgs.

Kunstverket er støttet av Norsk Kulturråd og NBK.
www.anneliiskogan.com

 

Ph: Kristene Halmrast