Pile o' Sápmi Supreme

Eidsvollsplass, Oslo
5-6. December 2017

Program finner du her:

 

 

 

 

 

Pile OSapmi Indre Finnmark Tingrett IrisEgilsdatter copyFoto Iris Egilsdatter

400 bullets, injustice in head, skulls, moving Oslo

Stand with the rock, stand to the bone

Stand with Sápmi

Velkommen til Pile o´Sápmi Supreme in Context. Den 2. desember åpner Tenthaus Oslo dørene for en del av et omfattende verk, Pile o'Sápmi, som ble laget som en protest mot statlig tvangsslakting av rein i Finnmark. Her vil Máret Ánne Sara vise tegninger, et halssmykke av reinaske-porselen og fotografier. Hans Normann Dahl viser verk laget for Altaaksjonen i 1978 og i Tenthaus kino vises et filmprogram kuratert av Máret Ánne Sara som tar for seg arven fra koloniseringen av urfolkssamfunn og viser den pågående kampen for rettigheter. Her vises kortfilmer, musikkvideo og dokumentar av blant annet Mai-Lis Eira, Elle-Máijá Apiniskim Tailfeathers, Aslak Pallto og Elle Sofie Henriksen, i tillegg til fem kortfilmer produsert av OCA under tittelen Thinking at the Edge of the World- Perspectives from the North. I utstillingen vises også rettssaksdokumenter fra saken mot staten som kommer opp i Høyesterett 5-6.desember i Oslo.

Tenthaus samarbeider også med visningen av Pile o´ Sápmi Supreme på Eidsvolls plass i Oslo 5.-6. desember som vil være et bindeledd og knutepunkt mellom den pågående saken, den norske befolkningen, pressen og poltikken. Det blir kunstinstallasjoner, reinhodevandring med A K Dolven, Niilas Somby er tilbake på Eidsvolls plass 38 år etter sultestreiken, opptreden av Sofia Jannok, appeller, soundscape ved Elin Már Øyen Vister og Uyarakq, geriljateater og mer.

Pile o' Sápmi er et sosial engasjert kunstprosjekt som ble laget som en protest mot statlig tvangsslakting av rein i Finnmark – og en oppfordring om debatt rundt det i et stilltiende storsamfunn. Pile o´ Sápmi  visualiserer det dramatiske overgrepet som pågår; et storpolitisk overgrep mot mennesker, kultur og rettigheter – som truer det samiske folk, dens identitet, språk og mulighet til en levende kultur.

Pile o´ Sápmi  belyser saken fra flere hold særlig fra et reindriftssamisk perspektiv. Prosjektet har utviklet seg til å bli en tverrfaglig bevegelse der Máret Ánne Sara henter inn relevant kunst og kunstnere for å fremme bred debatt om samiske rettigheter og den pågående nykoloniseringen.

Et helt nytt arbeid av den den chilenske kunstneren Cecilia Vicuña og Máret Ánne Sara vises i forbindelse med Pile o´Sápmi Supreme. Begge kunstnerne deltok på årets Dokumenta 14.


Bakgrunn

Tvangsredusering til 75 rein. Den 5. desember møter den unge reindriftssamen Jovsset Ánte Sara, lillebroren til kunstneren, i høyesterett mot norske staten. Den unge reineieren har vunnet denne prinsipielle saken i både tingretten i Tana og ved den påfølgende ankerettssaken ved lagmannsretten i Tromsø. De to dommene viser til statlig brudd på eiendomsretten som er vernet av internasjonale menneskerettigheter, samt brudd på internasjonale urfolksrettigheter ved at reindriftsutøveren tvinges til konkurs og dermed bort fra retten til å utøve sin kultur. Ved begge rettsinstansene har staten anket dommen og saken leses som presedenssettende.

Pile o' Sápmi har hittil arrangert et bredt kunstnerisk program for de to foregående rettssakene i Tana og Tromsø.

Pile o'Sápmi Supreme er støttet av URO / KORO, Samerådet og Tenthaus Oslo og realiseres med hjelp fra Samisk Hus, ProsjektorPøblene, SALT, Stortinget og en rekke frivillige.

Pressebilder og mer informasjon her.

 

Program

PILE O’ SÁPMI SUPREME
Máret Ánne Sara, Cecilia Vicuña, A K Dolven, Hans Normann Dahl, Anders SunnaUyarakq, Elin Már Øyen Vister mfl.

Outdoor artistic program
Eidsvollsplass, Oslo
5-6. December 2017

Pile o´Sápmi Supreme in Context 

Åpning 2. desember kl 14:00

Fra 3 til 17. desember 2017
Exibition and Film and film program  

Tenthaus Oslo, Maridalsveien 3, 0178 Oslo

Artist talk

Máret Ánne Sara, Cecilia Vicuña, A K Dolven in coversation with  Will Bradley
02. desember at Tenthaus Oslo, Maridalsveien 3

The talk will be held in english